tehuda

26 נוב' 2013

מטמון משכר: מרתף יינות בן 3600 שנים

מאת: ilan בשעה: 10:45 קטגוריות: הודעות לעיתונות, עמוד הבית

במסגרת החפירות הארכיאולוגיות של האוניברסיטה בשיתוף חוקרים אמריקאיים בתל כברי, התגלה מרתף היינות שהוא ככל הנראה הגדול והעתיק ביותר במזרח הקדום. בסך הכל נמצאו 40 קנקנים בנפח כולל של כ-2,000 ליטרים - שווה ערך למרתף יינות בן 3,000 בקבוקים בני ימינו. היעד הבא של החוקרים: לשחזר את הטעם המדויק של היין העתיק. הגילוי היחודי זכה לתהודה רבה בארץ ובעולם, ופורסם בין היתר

ב-N.Y TIMES, L.A TIMES, TIME MAGAZINE, BOSTON GLOBE, FOX NEWS ועוד.

עונת החפירות הנוכחית בתל כברי, אותה מובילים ד"ר אסף יסעור-לנדאו, ראש החוג לציוויליזציות ימיות באוניברסיטה יחד עם פרופ' אריק קליין מאוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, ובשיתוף ד"ר אנדרו קו מאוניברסיטת ברנדייס, התמקדה גם הפעם בארמון של שליטי העיר, שהוקם לפני כ-3850 שנה, בתקופת הברונזה התיכונה, והתקיים במשך לפחות 300 שנים, ובשיאו כיסה שטח של כ-6000 מ"ר, בבנייה של לפחות שתי קומות.

לדבריו של ד"ר יסעור-לנדאו, בעונות קודמות נחשפו האולמות ששימשו את שליטי הארמון לסעודות ענק, כולל שיירים לסעודות בשריות ענקיות ליותר מ-500 איש, שכל אחד מהם נהנה מנתחים של כ-500 גר'. כעת, כך נראה, הוא ועמיתיו מצאו את מצברי היין העצומים שסייעו לסועדים "להוריד" את הבשר.

במהלך החפירות בחדר אכסון בגודל של כחמישה עשר מטרים רבועים, שנמצא בסמוך לאולם הסעודות, מצאו החוקרים בתחילה קנקן יחיד בגובה של מטר לערך. ככל שהמשיכו לחפור, הם מצאו עוד ועוד קנקנים דומים עד שהתגלה כי החדר מכיל לא פחות מ-40 קנקנים בנפח כולל של כ-2,000 ליטרים.

אולם בתחילה לא היה ברור לחלוטין כי הקנקנים אמנם אחסנו יין. בכדי לקבוע זאת בוודאות, ד"ר קו, מומחה לכימיה וללימודים קלאסיים, ניתח את החומרים האורגניים שכיסו את פנים הקנקנים. הוא גילה עדויות לחומצות מסויימות - חומצה טרטרית וחומצה סירינגית - שהן מהמרכיבים הבסיסיים של יין. עוד נמצאו בקנקנים עדויות לחומרים שהיו פופולאריים מאוד בתקופה הקדומה בעת הכנת יינות, כמו שרף של עץ האלה, דבש, מנטה, פירות ערער ועוד. כלל המרכיבים דומים מאוד בהרכבם ליין רפואי שהיה נהוג במצרים הקדומה במשך 2000 שנים.

"זה לא היה יין שהוכן בצורה חובבנית ביקב ביתי. בכל אחד מהקנקנים היין יוצר בדיוק מאותו מתכון ובדיוק באותם פרופורציות", אמר ד"ר קו. הצעד הבא,כאמור, הוא ניסיון להתחקות אחר המתכון המדויק והטעם המדויק של היין בן 3,500השנים.

ויש להם סיכוי טוב לכך. ממש בימים האחרונים של החפירה מצאו החוקרים שתי דלתות - אחת בכל צד של המרתף - המובילות ככל הנראה לחדרי אחסון נוספים. למרבה הצער, הם ייאלצו להמתין עד לעונת החפירות הבאות, שתתקיים רק בשנת 2015.

"זוהי תגלית ארכיאולוגית בעלת חשיבות גדולה. ככל הידוע לנו, מדובר במרתף היינות הגדול ביותר והעתיק ביותר במזרח הקדום", סיכם פרופ' קליין.

המימון לחפירות בתל-כברי ממומן על ידי אוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, אוניברסיטת חיפה, חברת נשיונול-ג

'אוגרפיק

קרדיט תמונת: פרופ' אריק קלין

, הקרן הישראלית למדע, המכון לפרה-היסטוריה הל האזור האגאי ועוד.

לא ניתן להגיב לפוסט.

טראקבק |