14 מאי 2017

900 הצעדים: בני 65+ שצעדו את המספר הזה ביום במהלך אשפוז בבית החולים הורידו פי 4 את הסיכוי שלהם לסבול מהתדרדרות תפקודית

מאת: מערך תהוד"ה בשעה: 7:40 קטגוריות: הודעות לעיתונות, עמוד הבית

900 צעדים ביום – זהו המינימום של מספר צעדים ביום שמשפר בצורה הטובה ביותר את הסיכויים של בני 65+ שלא לסבול מירידה בתפקוד במהלך אשפוז בבית חולים, כך עולה ממחקר חדש שנערך באוניברסיטה. "במיוחד כעת בחורף, כשמספר האשפוזים עולה והתנאים והצפיפות מעלים עוד יותר את הסיכוי שהשהות בבית החולים תגרום לירידה בתפקוד היומיומי של קשישים מאושפזים, חשוב שאנשי הצוות הרפואי, בני המשפחה והמאושפזים עצמם יידעו שעליהם להגיע לרף הזה של 900 צעדים כדי למנוע עד כמה שרק ניתן את המצב שבו יוצאים מאישפוז מתפקדים פחות מאשר בכניסה", ציינו החוקרות.
אחת הסכנות בקרב קשישים שמגיעים לאשפוז היא שהטיפול אולי יפתור את הבעיה שבגללה התאשפזו – אבל שהשהות עצמה בבית החולים תגרום לפגיעה בתפקוד היומיומי וממנה יחל מסלול התדרדרות מתמשך בעתיו יהפוך הקשיש לתלוי בפעילויות היום יום דוגמת  הלבשה, אכילה ותפקוד הקשור בהגיינה אישית. ואכן, במחקר שנערך באוניברסיטה לפני כשנה, בדומה למחקרים קודמים, נמצא שכשליש מהקשישים שמתאשפזים סובלים מפגיעה בתפקוד בעת השחרור וכמחצית מדווחים על פגיעה בתפקוד היומיומי עד חודש לאחר השחרור.
כבר באותו מחקר מצאו החוקרות שאחת הסיבות לירידה בתפקוד קשורה לחוסר ניידות של הקשישים. ממצא זה הצטרף לממצאי מחקר נוסף של אוניברסיטה, הפעם משנת 2011, שמצא שקשישים שהיו ניידים במהלך האשפוז קיצרו בצורה משמעותית את השהות שלהם בבית החולים. גם מחקרים אחרים מצאו קשר בין חוסר הליכה ופגיעה בתפקוד היומי של קשישים בהקשרים שונים – לאו דווקא בעת אשפוז.
במחקר הנוכחי ביקשו החוקרות לנסות ולקבוע גבול ברור – מספר צעדים מינימלי ליום, שהגעה אליו מורידה בצורה משמעותית את הסיכוי להתדרדרות בתפקוד היומיומי בעקבות אשפוז. לשם כך בחרו החוקרות, ד"ר מעיין אגמון ד"ר אנה זיסברג מהחוג לסיעוד באוניברסיטה בשיתוף עם הנהלת הסיעוד בבית חולים העמק בהובלת האחות הראשית מרי עזריאל, ד"ר אפרת גיל מנהלת היחידה הגריאטרית בבית חולים בני ציון, ד"ר נורית גור-יעיש מהחוג לגרונטולוגיה באוניברסיטה וקבוצה של שמונה סטודנטים, לבחון את רף 900 הצעדים. לדברי ד"ר אגמון, רף של 900 צעדים נמצא במספר מחקרים כמספר ממוצע של צעדים המשקף תפקוד יומיומי של קשישים שבריריים בקהילה, או מוכנות לשחרור מאשפוז אך הוא טרם קושר לתפקוד לאחר אשפוז. "900 הצעדים הוא מספר שקשור לתופעה, אבל לא רק שהוא לא נבחן עד כה בהקשר של אשפוז, גם לא היה מחקר שבדק אם זהו הרף – המספר שתורם בצורה הטובה ביותר להתמודד עם פגיעה בתפקוד", אמרה ד"ר אגמון. ד"ר זיסברג מוסיפה ש-900 צעדים ניתן לתרגם להליכה של כ-500 מטר שזה  פעמים הלוך ושוב שלוש פעמים ביום בפרוזדור של מחלקה ממוצעת.
במחקר הנוכחי השתתפו 177 אנשים מעל גיל 65 שהתאשפזו בשתי מחלקות פנימיות בבית חולים העמק. המשתתפים התניידו באופן עצמאי עם וללא עזרה בשבועיים שלפני האשפוז, ולכל אחד מהם הוצמד צמיד אלקטרוני שמדד את מספר הצעדים ביום. כל המשתתפים מילאו שאלון של תפקוד יומיומי לפני האשפוז ולאחר השחרור. ירידה בתפקוד במחקר זה נמדד כירידה של 5 נקודות בסולם של תפקוד יומיומי – שמשמעותו: ירידה מרמה של תפקוד עצמאי לכזה שמחייב סיוע מלא לפחות באחת מתחומי התפקוד.
מהממצאים עולה ש-55% מהמאושפזים שהלכו פחות מ-900 צעדים דיווחו על ירידה בתפקוד היומיומי בעת השחרור, זאת לעומת 18% בלבד שדיווחו על כך בקרב המאושפזים שהלכו 900 צעדים או יותר. כלומר, הליכה של 900 צעדים הורידה פי 4 את הסיכוי לפגיעה כזו. "בדקנו כמובן גם אפשרויות אחרות, מלבד 900 צעדים, ומצאנו שהמספר הזה הוא המספר שמציין את התרומה הגדולה ביותר להגנה מפני ירידה בתפקוד בין אלה שהגיעו אליו לבין אלה שהלכו פחות", אמרו החוקרות.
החוקרות אף בחנו מאפיינים נוספים של המאושפזים – החל מסיבת וחומרת האישפוז וכלה ברמות הדיכאון או החרדה מהם סבלו המאושפזים. נמצא שמספר צעדים מנבא ירידה תפקודית מעבר להשפעת משתנים אחרים אותם אנו מכירים דוגמת חומרת המחלה, תפקוד קודם, גיל ומין "כלומר, לא משנה מה המצב הרפואי של המאושפז, כמה ימים הוא אושפז, עד כמה הוא חרד או האם הוא מדוכא או שמח, האם הוא גבר או אישה ואם הוא קרוב לגיל 65 או כבר מבוגר בהרבה – הליכה של 900 צעדים ביום הפחיתה בפי ארבע את הסיכוי שיחווה התדרדרות תפקודית במהלך האשפוז", ציינו החוקרות.
לדבריהן, זו הפעם הראשונה שנמצא קשר ברור בין מספר מינימלי של צעדים לבין ירידה בתפקוד בעקבות אשפוז, ולכן על הצוות הרפואי, למטופלים ולבני המשפחה יש כעת יעד ברור ומדיד שאליו עליהם לשאוף בכל יום. כעת הן מבקשות לבדוק האם קיים קשר כזה גם במקרים של אשפוזים קשים יותר במחלקות אחרות, כשהן מעריכות שאם ימצא קשר דומה, מספר הצעדים שיידרש כל מטופל לצעוד יהיה נמוך יותר.